Vanhusaktivistin Helsingin vierailu

Kuten kerroin olin omaishoitajien seminaarissa ja senioriliikkeen syyskokouksessa alkuviikosta. Mielenkiintoista tietoutta tuli taas lisää ja koetan niistä jotakin teillekin kertoa.Huvittava juttu oli se, että piti mennä pääkaupunkiin, jotta tutustuin Hämeenlinnan omaisten tulevaan puheenjohtajaan Malla Lehtiseen. Olin siellä kahviossa aamupalalla, kahvio oli suht täynnä ja kukapa muu kuin kyseinen henkilö tuli pöytääni ja kysyi saako istua seuraani.                                                                                                   Tottakai sai ja sittenhän selvisikin, että Hämeenlinnastahan hänkin oli ja niin juttu siis jatkui. Saimme useita selvityksiä omaisten toiminnasta ja myös tietoa viime aikaisista tutkimuksista. Mielenkiintoista oli myös Halikon entisen kunnanjohtajan Simo Paassillan pitämä esitys omaishoitajien tukemiseksi. Halikossa oli ollut projekti, jossa omaisille oli lisätty erilaisia tuki toimia ja sen seurauksena laitoshoitoon siirtymistä oli saatu pitkitettyä jopa 1,5 vuotta. Se on jo rahallisesti melkoinen säästö. Esitys oli melko pitkä, joten en sitä tarkemmin ala selvittää, mutta kyseinen herra olisi valmis tulemaan meillekin kertomaan asiasta. Ongelma täällä syntyy tietysti siitä, että malli vaatisi aluksi rahallista panostusta, eli pitäisi löytyä kykyä visualisoida tulevaisuuden hyöty. Meillähän näitä visioitsijoita kyllä löytyy mutta tarttuvatko he todistetusti pätevään ideaan, se jää nähtäväksi. Hänen esityksensä löytyy myös sivustosta www.omaishoitajat.fi, kannattaa käydä lukemassa.

Senioriliikkeen syyskokous keräsi noin 150 jäsentä Temppeliaukion kirkkoon.Kokouksen avasi puheenjohtajan ominaisuudessa Sirkka-Liisa Kivelä. Hän kertoi puheenvuorossaan mitkä ovat liikkeen tavoitteet ja mitä on saatu ensimmäisenä vuotena tehdyksi.

Tavoitteena on kehittää vanhustenhoitoa laadullisesti ja eettisesti korkeatasoiseksi ja nykytietoihin perustuvaksi.Myöskin tarkoitus on edistää ikääntyvien ja vanhusten toiminta kykyä ja terveyttä sekä kohottaa ikääntyvien ja vanhusten yhteiskunnallista arvostusta. Kovat ovat tavoitteet ja jokaisen meistä pitää omalla suhtautumisella lähipiirissä tapaamiimme vanhuksiin toteuttaa näitä periaatteita. Tutkimus osoittaa, että kaksikolmasosaa suomalaisista on sitä mieltä, että ikääntyvät ja vanhukset eivät saa arvoistaan kohtelua. Tämän me kaikki lienee voimme allekirjoittaa jos olemme yleensä olleet vanhusasioiden kanssa tekemisissä ja pysymme rehellisinä.

Työtä vanhustemme suojelemiseksi on siis jatkettava. Itsenäisyyspäivä on pian tulossa, toivottavasti se pistää Hämeenlinnalaiset muistamaan sotiemme veteraaneja , myös niitä jotka taistelivat maamme hyvinvoinnin puolesta kotirintamalla. Kaupunginhallituksemme puheenjohtaja on linnan juhliin menossa, mietipä Iisakki keiden ansiosta sinä sinne pääset.

Rakkain terveisin VA Koivisto

7 kommenttia artikkeliin “Vanhusaktivistin Helsingin vierailu”
 1. utsiva sanoo:

  Kirjoitit Kivelän kertoneen myös, mitä on ekavuoden aikana saatu aikaan.
  Kertoisitko siitäkin täällä? Kitos.

 2. Yritän tässä lyhyesti kertoa jotakin. Senioriliike on pitänyt Studia Generalia tilaisuuksia joissa on käsitelty ajankohtaisia vanhusasioita. Tilaisuuksia tullaan pitämään ensivuonnakin eripuolella Suomea. Seuraava on Helsingissä 9.12. ja siinä käsitellään aihetta Valmistaudu vanhuuteen viisaasti.
  Oman kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän lehden suu8nnittelu on jo loppusuoralla ja saamme todennäköisesti sen ensi numeron vielä tämän vuoden puolella.
  Kansalais adressi vanhusvaltuutetun vakanssin perustamiseksi luovutetaan maanantaina peruspalveluministeri Riskolle. Ja samalla yritetään painottaa vanhuspalvelulain pikaisen laatimisen tarpeelisuutta.
  Tietoa liikkeen toimista tullaan siis samaan vastaisuudessa oman lehden kautta ja kaikkea toimintaa voi myös seurata omilta netti sivuiltamme senioriliike.fi ,liity jäseneksi niin saat lehden kotiin ja samalla tuet arvokasta työtä ikäihmistemme hyvinvoinnin puolesta.
  Kiitos kiinnostuksestasi utsiva. Lämpöisin terveisin Marianne

 3. utsiva sanoo:

  Jos ehdit, Marianne, niin käväisepä lukemassa keskustelupuolella ketjua ”LAITOKSIA EI SAA LOPETTAA!!”. Sen kolmannella sivulla on nimimerkki ”pa” tehnyt upean ehdotuksen Ronnin käytöstä ja toisessa viestissään vielä täydentää visotaan. Arvelen, että asia kiinnostaa sinua.

  Ja voi sen kaikki muutkin käydä lukemassa ja kommentoimassa sitä.

 4. utsiva sanoo:

  Hei, Marianne, kerroit tuolla keskustelupuolella mielenilmauspäivästä, joka tulee olemaan 17.3. ja sinne tulee myös mm. Kivelä. Onko se mielenilmaus Hämeenlinnassa silloin?

 5. Marianne Koivisto sanoo:

  Hei taas utsiva , kyllä se on Hämeenlinnassa kelloaika ja paikka vielä avoin. Oletan kuitenkin, että Hämeenlinnan tori olisi sopiva paikka, mutta otan mielelläni ehdotuksia vastaan.

 6. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Marianne!
  Tori on ihan jees.
  Ilmoita ajoissa aika, ni otan yhteyttä tv-porukkaan.
  Ja ihan täsä tiedoksi niille,
  jotka pitävät meitä ”oman pesän likaajina”
  se ei ole sitä,
  vaan osoitus siitä,
  että Hämeenlinnassa nähdään vähän vaivaakin ja
  välitetään vanhuksista.
  T.Riitta

 7. No, joha on! sanoo:

  Vai oman pesän likaajia!

  Ja eikö sentään ole parempi liata oma pesänsä, kuin paiskata lapset (lue vanhukset) kartsalle ja panna ovi lopullisesti säppiin.

Jätä kommentti

css.php