Missä ovat entisajan yhteisöllisyys ja kaveria ei jätetä mieliala

Olen tuolla keskusteluissa pitkään puhunut vanhustenhoidosta. Mikä on jäänyt vaivaamaan, on se välinpitämättömyys muutamalla kirjoittelijalla. Kommentit ovat jos ei nyt vihamielisiä, niin ylimielisiä. Mielenilmaukselle suorastaan naureskellaan, käsittämätöntä. Minua vastaan hyökätään ja sanomisiani katsellaan suurennuslasin läpi. Ei se sinänsä mitään haittaa, mutta kun haetaan joka kirkoituksesta jotain joka muutetaan muuksi, niin en voi ymmärtää. En tiedä onko tarkoituksena saada minut sanomaan jotain raskauttavaa, vaikka kuinka väännän rautalankaa ja yritän kirjoittaa itse asiasta, halutaan viedä keskustelu sivuraiteille. APUA, kysehän on meidän yhteisistä vanhuksistamme. Teenkö siis väärin kun puolustan heitä? Kaikkia keinoja on mielestäni käytettävä hyvän hoidon takaamiseksi, mutta jos esim. sanon , että henkilöstöä on lisättävä joku kirjoittaa vastaan etten tajua, että omaistenkin on oma sarkansa tehtävä. Ei voida jättäytyä yhteiskunnan varaan, missä on omaiset.   Eihän kaikilla ole omaisia lähellä,  ei heidän osallistumisensa varaan voi hoitoa suunnitella. Heidän apuaan on arvostettava, mutta ei sitä voida kaikilta vaatia. Kuka muuten enää vaatii talkootyötä urheiluun, siitä ei puhuta mitään. Yhtälailla ja enemmänkin voidaan vaatia vanhempien talkoita urheiluseuroissa, joissa nuoret täyttävät vanhempiensa odotuksia.                    Ei voi muuta sanoa kuin kyllä vanhus jätetään eikä yhteisöllisyydestä ymmärretä mitään

7 kommenttia artikkeliin “Missä ovat entisajan yhteisöllisyys ja kaveria ei jätetä mieliala”
 1. Keijo sanoo:

  Eiköhän se palaute ole kaikille keskustelupalstoilla sitä samaa, aiheesta riippumatta. Urheiluseuroissa ei muuten ole yhtään kunnan tai kaupunkien palkkaamaa työntekijää, vaan kaikki työ tehdään talkoina tai harrastajien rahoilla. Toisin kuin esimerkiksi (korkea)kulttuuriharrastuksissa, joissa usein operoidaan yhteiskunnan kustantamilla opettajilla ja ohjaajilla.

 2. Marianne Koivisto sanoo:

  Hei Keijo viitsitkö selvittää minulle mihin ne kaikki tukirahat sitten käytetään. Kysyn tätä ihan aidosti, koska olen hulluuttani luvanut näyttää punakynällä mitä ajattelen 2010 talousarviosta. Tiedon tahdon siksi, ettei minua syytetä epäreiluudesta kun sitä budjettia rustaan. Jokuhan voi vaikka ottaa asian liian totisesti. Olet varmaan huomanut, että joillekin nämä kirjoittelut ovat haudanvakava asia.

 3. Keijo sanoo:

  Yleensä kuntien liikuntaan käyttämät rahat kuluvat liikuntatilojen (Uimahallien, jäähallien ja muiden liikuntahallien) ja kenttien, latujen ja sen sellaisten ylläpitoon. Hämeenlinnassahan ainakin lehtijuttujen mukaan päätettiin säästösyistä luopua kaikista seurojen toimintatuistakin, jotka eivät ennenkään kovin kummoisia olleet. Muutamia tuhansia euroja isoimmillakin seuroilla.

 4. Jari Mäkelä sanoo:

  Tervehdys Marianne !

  Tahtoisin sanoa sinulle että älä anna koskaan periksi, olet oikealla asialla.Niin kauan on ainakin toivon kipinä kun joku jaksaa pitää ääntä näistä asioista. Vaikka tämä taistelu näyttää pitkälti hävityltä niin ehkei sittenkään koko sotaa.

 5. Virpi Kukkonen sanoo:

  Marianne!
  Vanhuksien/ikäihmisten asiat ovat koko yhteiskunassa asia, josta ei syny mediaseksikästä alaa tekemälläkään. Palstatilaa ei tahdo tulla itkemälläkään, korkeintaan kirjoitellaan hoitajien istumisesta kahvihuoneessa, märistä vaipoista ja yleisesti ketään koskettamatta.

  Teen vanhuspsykiatrista hoitotyötä ja nyt koko erikoisala on luupin alla, koska jostainhan tässä tilanteessa missä ollaan pitäisi säästää. Niin, että mistäpä se säästö helpommin tulisi, kuin sieltä missä ei barrikaadeille kivuta. Mielenkiintoinen tilanne, miten uusi uljas Hämeenlinna hävittää ja sulauttaa erikoissairaanhoidollisen osaamisen perusterveydenhuoltoon…

  Koetetaan vaan pitää ääntä ikäihmisten puolesta, siihen kastiin on liittymässä yhä nuorempia henkilöitä joilla on vanhan ihmisen vaivat, osalla tosin itseaiheutettuna.

  t. Virpi koo

 6. Heikki Koskela sanoo:

  Hyvää Uutta Vuotta Marianne!
  Ihan oikealla asialla olet!
  Näen asian kuitenkin niin, että koko vanhusten hoitoketju on aliresurssoitu: ennaltaehkäisevä kuntoutus, omaishoidontuki, kotipalvelut ja hoivapalvelut. Poliitikot huutavat valtiota apuun, joka on valkaantuneempi kuin kunnat, ja kuitenkin kunnillakin on verotusoikeus.
  Pitäisikö valtionverotusta lieventää ja jättää pois valtionosuudet, jotka vääristävät kunnallista päätöksentekoa (koska siihen saa valtionosuutta)? Pitäisikö kunnallisten palveluiden lainsäädäntöä pikemminkin löysentää kuin kiristää? Itse asiassa pitäisikö kunnallista itsenäisyyttä lisätä? Oho, taisin vaipua filosofoimaan.
  Eli kunnallinen tuloveroprosentti yleisen alv-%:n tasolle niin saadaan palvelut kuntoon ja ympäristökin säästyy.
  Tsemppiä vaalityölle t. Hessu K.

 7. Marianne Koivisto sanoo:

  Hei Keijo, Jari, Virpi ja Hessu kiitos kannustuksestanne. Mukavaa saada tätä positiivistakin juttelua välillä. Kyllähän Hessu olet oikeassa tuon verotuksen kannalta, joistain veroistahan kaikki kuitenkin maksetaan. Se mikä verojen valtio/kunta keskenäinen suhde on , voisi myös olla miettimisenpaikka. En, sano että siinä olisi mitään välttämättä vikaa, mutta uusi näkökanta asiaan ei olisi pahasta. Vai mitä mieltä te muut olette? Kiinnostais tietää. Kunnallisen itsenäisyyden lisääminen on ihan hyvä idea, mutta laki ja valvonta pitäisi monessa asiassa olla huomattavasti selkeämpää ja toisaalta se voisi myös lisätä byrokratiaa, tiedä häntä. Hessu usko jo, en vielä tiedä tuleeko minusta ehdokas, ihan oikeasti tällä kirjoittelulla ei ole mitään tekemistä ehdokkuuden kanssa. Persuilla tulee olemaan melko suppea ehdokaslista Hämeessä, tuskin edes siihen mahtuisin kun on pätevämpiäkin ehdolla. Talven kauneudesta nauttiva Marianne

Jätä kommentti

css.php