Vilja homehtuu ja Haiti näkee nälkää

Taas tuli osoitettua, että missä EU siellä ongelma. Suomessa oli viimekesä loistava vilja- sadon kannalta. Nyt ihmetellään mihin varastoidaan puolimiljoonaa kiloa viljaa, pääasiassa ohraa. Suomesta sentään löytyi senverran fiksu virkamies, että ehdotti jotta vietäisiin ylimääräinen vilja Haitiin, jossa tunnetusti sitä tarvittaisiin. Mitä tekee EU? Se kieltää viljan viemisen koska se ei ole mahdollista joidenkin hintapoliittisten säädösten vuoksi, ei voi muuta sanoa kuin anna meidän kaikki kestää.Jos ei siis voida LAHJOITTAA TAI MYYDÄ HALVEMMALLA niin mielestäni jossain on Eu:ssa menty taas pahasti pieleen. Nyt sitä viljaa varastoidaan jopa Virossa asti, on siis järkevämpää viedä sinne varastoon odottamaan huonompia viljasatovuosia, jolloin se otetaan käyttöön. Come on, mitä muuta vielä tuleekaan, järjettömyyksiä toistensa perään.  

19 kommenttia artikkeliin “Vilja homehtuu ja Haiti näkee nälkää”
 1. Pimu sanoo:

  Tää on aina sama vinkuna joka katastrofin jälkeen. Onhan se hienoa, että ihmiset välittävät, mutta joku realiteettien taju pitäisi silti säilyttää. Meinaatko, että ne siellä Haitissa söisi sen viljan suoraan säkistä, vai millä kuvittelet, että ne siitä leipää tekisi siellä kun myllyt ja leipomot on raunioina? Ja sinäkö sen viljan rahtaamisen maksaisit ja miks ihmeessä sitä viljaa pitäisi täältä asti sinne rahdata kun sitä varmasti lähempääkin löytyy? Ei uudesta maailmasta vilja ole mihinkään loppunut ja eikä ruokakaan ja sillä rahalla mikä menisi rahteihin täältä kaukaa saadaan Haitiin toimitettua paljon enemmän ruokaa jostain lähempää.

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Heippa molemmille!
  Viljalla avustaminen on kinkkinen juttu.
  Viime syksynä Puola sai EU:lta ruoka-apua parin sadan miljoonan ohrakilon verran, jotka piti toimittaa Suomesta. Sikäläiset toimijat panttasivat ohran ja ostivat myslejä, erilaisia jauhoja jne. Koko avustusohran rahallinen arvo ei kulunut ruokaan, joten he myivät sen takaisin interventioon. Vilja ei liikkunut koko aikana suomalaisten varastoista minnekään.
  Hieman tuntuu, että joku veti Puolassa välistä.
  Luulenpa, että Haitissa he ovat tottuneet valmisruokiin, koska tuontiruuan varassa he ovat olleet tähänkin saakka.
  Voikaa hyvin t. Hessu K.

 3. Pimu sanoo:

  Niinhän se on, että hyväntahtoisia hölmöjä on helppo jymäyttää. Ei englanninkielinen sanonta ”Road to hell is paved with good intentions” eli suomeksi ”Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla” ole syntynyt suinkaan tyhjästä.

 4. Marianne Koivisto sanoo:

  Pimu kun näköjään viljelet noita englannin sanontoja, niin tässä yksi:” You missed the point.” Auttettaessa ongelmat ovat voitettavissa, vain silloin, kun ei halua auttaa, etsitään ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Okei, ei viedä Haitiin , viedään muualle nälkää näkevään maahan tai vielä parempi annetaan leipäjonojen lyhentämiseksi omaan maahan. Kohteitahan löytyy. Pointti on , että järjetöntä varastoida sitä viljaa laareihin, kun sen tarve on ilmeinen, monessa paikassa. Kukako maksaa viljan jauhamisen ja lähettämisen.No me veronmaksajat tietenkin, niinhän maksamme sen rahtaamisen ja säilytyksen Viroonkin.

 5. Pimu sanoo:

  Voi olla, että missasinkin, mutta silti yhtäkkiä ajatellen hyväkin idea voi osoittautua huonoksi kun sitä hieman tarkemmin viitsii ajattellla, mikä sinunkin tuolla elämänkokemuksellasi olisi luullut oppineen. Ja viljan rahtaaminen Suomesta toiselle puolelle maapalloa nälkäisille kuuluu juuri näihin ideohin.

 6. Marianne Koivisto sanoo:

  On esitettävä välillä järjettömältäkin tuntuvia ajtuksia, niistä kehittelemällä voi syntyä tulevaisuuden kultajyviä.

 7. Pimu sanoo:

  Tai sitten joku hölmö ottaa ne tosissaan ja lähtee kehittelemään niistä jotain ihan omaa juttuaan, jonka seurauksista saadaan sitten lukea iltapäivälehtien lööpeistä.

 8. Vladimir sanoo:

  Hyvä Marianne Koivisto!
  Kehuit jotain fiksua virkamiestä, joka oli oivaltanut ylijäämä viljalle oivan kohteen.
  Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosasto on täynnä näitä neropatteja!
  Kehitysyhteistyö rahoilla on mm. 80-luvulla Tansaniassa pitänyt lahjoa virkamiehiä, että he ovat suostuneet ottamaan vastaan maalleen noita rahoja.
  Afrikkaan on rakennettu siltoja ja patoja paikkoihin, jossa ei ole ollut vettä, tai tietä! Sinne on toimitettu Valmetin traktoreita, jotka menivät todella hyvään käyttöön. Miehet ajelivat niillä kylästä toiseen, kunnes polttoaine loppui. Traktorit hyljättiin niille sijoilleen ruostumaan.
  Ainoa hyöty tästä kehitysyhteistyöprojektista oli sukupuolitautien leviäminen, että silleen!
  Marianne hyvä, olettaisin, ettei ulkopuolisten tarvitse keksiä järjettömiä ideoita. Kyllä UM:n KYO:n pojat niitä hyvällä palkalla virkansa puolesta suoltavat!
  Afrikan maat ovat suosittu tarkastuskohde UM:n virkamiehille.
  Lähialue ei sitä ole. Esimerkiksi Karjalaan virkamatkalle pakotetut UM:n virkamiehet ovat niin tressaantuneita, että heidät on ravintolaillan päätteeksi vedettävä esiin pöydän alta

 9. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Bisneskumppani kertoi omakohtaisia kokemuksia Afrikasta. Ne ovat yhteneviä Vladimirin esimerkkien kanssa.
  Hän oli puolisona avustusprojekteissa, palasi Suomeen, halusi tehdä jotakin järkevämpää.
  Mitenkään vähättelemättä katastrofeja Afrikassa, olen ennenkin todennut, että kovin on valikoivaa ilmansuunnat ja valvomatonta monet avustusprojektit.
  Katastrofialueiden päälliköt ovat niin bisnestietoisia, jotta mielettömiä määriä avustusrahoja valuu veropartiiseihin.
  Ihmettelin jo aiemmin, millainen parvi taisteli Haitin ilmatilassa ja maalla siitä, kuka saa auttaa.
  Melkoisen raivostunut, turhautunut uutistoimittaja kertoi, ettei tiedä minne avustukset häviävät, kunnes niitä löytyi mm. katukaupustelijoilta.
  Lähialueiden avustusprojekteja on helpompi valvoa,
  mutta ei kai se ole niin fiiniä,nälkää näkevien romanialaisten, idän, baltian, karjalaisten, eurooppalaisten auttaminen.
  Maanjäristyksiä ja tsunameja riittää,
  toisista ei vain kuulla, eikä niistä olla edes kiinnostuneita. Miksiköhän?
  T. Riitta

 10. Marianne Koivisto sanoo:

  Tosi ikävää, että teistä on tullut tuollaisia kyynikoita. Arvostelen kyllä itsekin virkamiesten älynväläyksiä, mutta yritinpä kerrankin löytää jotain positiivista virkamiesten ajattelusta. No, pieleenpä meni sekin. Taidanpa siis vastaisuudessa pysytellä negatiivisissa lausunnoissa, niinkuin ennenkin. Maailma on mennyt liian monimutkaiseksi. Ennen jos mies möi lehmänsä ja joku sen osti, niin asia oli pihvi. Nyt jos mies myy lehmänsä, sen tulee olla paremmassa kunnossa kuin on ja olla vähintään luokkansa laatuvalio, ei sillä väliä, jos hinta on ollut lähes olematon. Lehmän voi palauttaa jos ei ole siihen tyytyväinen ja vaatia myyjältä vielä vahingonkorvausta, lehmän hinnan verran. Esimerkki on hatusta vedetty juttu, mutta niillähän nykymaailma pyörii.

 11. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Marianne!
  Kyynikon ja realistin välinen ero on huomattava.
  Olen valvotun avustamisen kannalla,
  ei saa sokeasti uskoa kaikkea.
  Kyllä minä haluan nähdä sen verran vaivaa, että yritän ottaa selvää, lihotanko vain jo valmiiksi lihavaa kyläpäällikköä.
  Pitäisihän sinun kaikenlaista kokeneena tietää,
  että ilmainen raha houkuttelee kaikensorttista ”yrittäjää.”
  Tuo Hessun esimerkki on yksiuusi todiste, josta kiitän häntä.
  Noista erheistä pitää oppia.
  Onhan näitä puhelinkeräyshuijareitakin paljastettu.
  T. Riitta

 12. Marianne Koivisto sanoo:

  Hei Riitta ja muutkin, taidan vielä iästäni huolimatta olla jonkin asteen sinisilmäinen. Se on kyllä oma valintani, kaiken itsekeskeisyyden (en tarkoita tällä teitä) keskellä tahdon uskoa myös aitoon välittämiseen. En sokeasti, mutta aidosti. En muuten jaksaisi tehdä työtäni omien vanhustemme hyväksi, sillä siltäkin menisi muutoin pohja. Haluan uskoa, että löytyy vielä ihmisiä jotka politiikassakin välittävät juuri näistä omista vanhuksistamme ja se taas johtaa siihen, että on pakko uskoa muidenkin kohtalosta välittämiseen. Tiedän kyllä, että näitä hyväksi käyttäjiä ja omaan napaansa tuijottajia löytyy enemmän kuin olisi tarvis, mutta eiköhän se kuitenkin ole vähemmistö, joka pitää saada vastuuseen teoistaan. Tämä niin täällä kuin muuallakin. Marianne tämä idealisti,populisti, maailmanparantaja joka jaksaa silti vielä elättää toivetta paremmasta tulevaisuudesta, meille kaikille

 13. ossi a sanoo:

  Samoilla linjoilla ollaan Mariannen kanssa. Ei rahaa minnekään, vaan ostetaan rahoilla suomalaisia tuotteita, raaka-aineita jne. Viljalle ja muutaman neliön kevythirsimökeille esim. olisi edelleen suurta tarvetta. Kyllä siellä on taito ja laitteet viljan käsittelyyn olemassa. Ei se koko maa raunioina ole. Kevythirsimökit taas ovat nopeita sekä helppoja pystyttää ja tarjoavat turvallisen majoituksen kaupunkien laidoilla sekä ulkopuolella. Rahakasan alla ei voi nukkua, eikä se täytä vatsaa, mutta sillä varmimmin on tarve hukkua organisaation rattaisiin tai vaikkapa aseisiin, mutta tokihan valvonnan pitää toimia muidenkin avustustarvikkeiden kohdalla.

 14. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Olet oikeassa Ossi, mieluummin tarpeellisena suomalais-innovaationa ja tarvikkeina.
  Siitä on hyvää näyttöä jo.
  Tähdennän tutkivaa journalismia, realitetteja ja valvontaa,
  että saadaan nämä väärinkäytökset, vanhentuneet lääkkeet, hyödytön roina kitkettyä minimiin, jotta ihmisillä säilyisi usko antamaansa avun perille menoon.
  Minulle ei riitä toivomus, josko edes vähän menisi perille valtavista, myös aineellisista avustuksista.
  On kokemusta perhepiirissäkin, kun paikalla ollut sukulainen dokumentoi väärinkäytöksiä avustusalueella,
  niitä ei julkaistu ko. instanssin toimesta,
  koska ei ollut kivaa joutua toteamaan sinisilmäisyyttä,
  valvonnan puutetta virallisessa avustusjärjestössä.
  Marianne, teet arvokasta avustustyötä vanhusten parissa,
  sitä ei mitätöi mielipide-eromme.
  T. Riitta

 15. Irma Taavela sanoo:

  Ehtoota

  Hyvä idea joka on vielä kehittynyt tässä kommenttien matkassa.
  Kyllä minä voisin nähdä näiden jyvien rahtauksen Haitille tai mihin vaan missä niitä tarvitaan. Kunhan tosiaan valvonta ohraryynisopan keittelyssä tai siemenviljaksi jakelussa olisi meikäläisillä.

  Afganistaniin on aika typerää ja ilmeisen epäpuolueetontakin lähettää ketään nyt sotimaan.Nämäkin voimavarat voitaisiin hyödyntää toisaalla ennaltaehkäisevässä mielessä.
  Isot pomot saisivat hoitaa sodat keskenään lukitussa huoneessa, ilman nyrkkiä vahvempia aseita ja pois voisi tulla kun asia olisi ratkaistu.

  Entinen työtoveri kävi hoitelemassa hommia jossain Afrikan maassa, (oli ehkä Sudan ). Kertoi ettei siellä näkemänsä jälkeen antaisi yhtään ropoa YK:n kautta delegoitavaan apuun. Pöhöttäytynyt paikallinen hallinto piti hänen & ”tietolähteidensä” mukaan aluetta mafiamaisessa hallinnassa. Todelliset avustukset olivat erittäin minimaaliset verrattuna järjestön paikallisten toimijoiden suomalaisittainkin erittäin luksusmaiseen elintasoon verrattuna.

  Tuli vaan realistina mieleen, jotta mahtaako nämä meidän jyvät kelvata edes siemenviljaksi vai onko täälläkin jo käytössä sellaiset kansainvälisen monopolin yhden vuoden satoa tuottavat manipuloidut lajikkeet. Ne jotka ovat tehneet köyhistä ja nälkäisistä kolmannen maailman ihmisistä entistä köyhempiä ja nälkäisiä…

 16. Marianne Koivisto sanoo:

  Hyvää torstai päivää teille kaikille. Ajatelkaas miten pienellä joukolla saisimme parannettua maailmaa. Yksi heitää idean ja toiset parantelevat sitä, heittämättä ideaa kokonaan roskikseen. Tekisivätpä nämä meidän johtajammekin nii, eikä pelkästään kohottaisi omaa egoaan. ”Kun minä sanoin , niin näin se asia on, ei väliä mitä sinä sanot” näin se tuntuu päätöksen teko nykymaailmassa menevän. Lähinnä siis meidän puolueen älykkäät ja teidän puolueen tyhmät. Kyllä kaikilta puolueilta varmasti löytyisi inhimillisesti ajattelevia ihmisiä ja niitä jotka osaisivat yhditää myös taloudellisuuden asioiden hoitoon. Peräänkuulutan edelleen politiikan inhimillistämistä, heikoilta ei vähennetä vaan hyvintoimeentulevilta. Voipi olla, että jonain päivänä nyt hyvinvoivat tarvitsevatkin apua. Tänään voi kaikki olla hyvin, mutta huomenna voi jo olla raajarikko toisten armoilla. Menikö juttu vähän överiksi? 🙂

 17. Vladimir sanoo:

  Irma Taavelan kommentti YK:n työntekijöistä osui naulankantaan.
  Tuskin kukaan on kuullut YK:n tai Punaisen Ristin työntekijöiden valittavan Sinikka Hurskaisen tavoin puuttuvasta sämpylästä, kylmistä hotelihuoneista, kirpuista, tai toisessa luokassa matkustamisesta.
  Molempien järjestöjen työntekijät tietävät etunsa ja palkkansa ansainneensa.
  Tosin Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijät tekevät työtään täysin ilmaiseksi ja pyyteettömästi.

 18. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve teille!
  Täsä on pohdittu tuota kehitysapua samalla kun tuli tieto, että persaukiset Arkadiassa saivat kehitysavustusta puoluetukena 36 miljoonaa.
  Keskusta eniten.
  Olenkin huolestuneena seurannut köyhäkaula Kaikkosen takkuista polkua, poika ei oikein tunnu hallitsevan mummon markan ja euron eroa.
  Päättelin siitä, ettei hän huomannut 42 000 € pikkusummaa rahavirrassa tililleen.
  Toivottavasti edes 36 millin päälle avustetusta 18 millin lisästä,
  (tarkoitettu puolueiden tiedotustoiminnan ja viestinnän tukemiseen) valuu edes vähän talousvaikeuksissa ponnisteleviin aluelehtiin.
  Ovathan ne todellisia työllistäjiä ja tiedonjakajia.
  Nämä vuodesta 1967 jaetut rahavirrat,
  ovatko ne jokin muinainen, tarpeeton jäänne?
  T. Riitta

 19. Marianne Koivisto sanoo:

  Hei Riitta
  Ajattelin samaa asioita lukiessani Kaikkosen lausuntoja. On sillä pojalla hirveät tulot ,jos ei edes huomaa tuollaista eroa tilissään. Kyllä noi puoluetuetkin on ihan järjettömiä nykyään. Noinkohan niitäkään jaetaan tasapuolisesti, tiedä häntä. Eipä asia oikeastaan minulle kuulu. On jotenkin omituista se määrä rahaa, joka Arkadianmäellä käytetään kaikkeen turhuuteen. Tällaisena aikana, kun kaikkien pitäisi olla mukana säästökamppanjassa, ei olisi ollut yhtään pahitteeksi, vaikka puoluetukia olisi vähennetty roimasti. Se jos mikä olisi antanut muulle kansalle oikean suuntaisen merkin siitä, että myös nämä kukkulan kingitkin ovat tosissaan mukana rakentamassa Suomeamme.

Jätä kommentti

css.php