Ouzosta ei enää hilpeää nousuhumalaa – vain ankara ja kallis krapula

Kreikka, etenkin Kreikan saaret ovat vuosia olleet suomalaisten suosikkilomakohteita. Kahviloiden edustalla tammea pelaavat tuuheaviiksiset ouzoa tai rakia nauttivat kreikkalaisvaarit tulevat ensimmäisiksi mielikuviksi tuossa rennossa oikean lomatunnelman luovassa ympäristössä. Nyt on alkanut valjeta, että tuo rento ilmapiiri onkin ollut tyypillistä koko kreikkalaisessa yhteiskunnassa ja sen rakenteissa. Verojenmaksun karttaminen on ollut kreikkalainen tapa. Harmaa talous on ollut kreikkalaisten arkipäivää. Suomalaisten omakotirakentajien ”pimeät maksut” ovat hyttysenininää kreikkalaiseen menoon verrattuna. Esimerkiksi yksityislääkärillä on ollut tavanomaista, ettei kuittia anneta. Hoitoa saa myös nopeammin ja helpommin, jos ei halua kuittia. Takseilta on ollut turha kuittia anella. Yleensä takseilla ei ole ollut edes kuitinantomahdollisuutta. Kaikilla liikkeenpitäjillä ei ole edes kassakonetta, jonka kautta liikkeen maksuliikeenne voidaan laittaa verottajalle kirjoihin ja kansiin. Valtion virkamiehillä uskomattomia etuja, jotkut pääsevat eläkkeelle alle 50 vuotiaina. Palkka on maksettu 14:sta kuukaudesta (lienee omat kalenterit Kreikan valtiolla). Eihän tämmöistä menoa mikään talous voi kestää. Nyt Kreikka on konkurssin partaalla – ja EU:n muiden maiden on pelastettava maa uppoamasta. Voi surkeutta.

EU:n sinisilmäinen mallioppilas Suomi siis mukaan Kreikan pelastamiseen. Suomi osallistuu lainanantoon. Eikö Suomi ole lainannut itse koko ajan selvitäkseen talouslamasta? Näin on. Siis lainaako Suomi itse ensin rahamarkkinoiltaan lainaamaa rahaa Kreikalle? Meidän sinisilmäinen valtionvarainministerimme Katainen vakuuttaa, että Suomi antaa tiukat ehdot Kreikalle lainatulle rahalle. Onkohan ”Sinisilmä-Jyrki” kuunnellut mitä esimerkiksi rahoitusalan asiantuntijat ovat viime päivinä sanoneet: ”Markkinoilla ei oleteta ja odoteta Kreikan maksavan kaikkia lainoja takaisin, siihen maa ei kykene.” Arvioidaan mikä tulee olemaan takaisinmaksuprosentti, puhutaan noin 75 prosentin takaisinmaksusta! Siis annetaan Kreikalle lainaa ja tiedetään, että takaisin tuskin kaikkea saadaan!

EU-laiva on saanut pahan pohjakosketuksen, jos pelastusveneitä ei nyt lasketa, voi olla katastrofi edessä. ”Sinisilmä-Jyrki” kun tänään totesi: ”Jos ei Kreikkaa auteta, niin seuraukset tulevat vielä kalliimmiksi.” Ongelma EU:ssa ei ole vain Kreikka, Portugalin talous on myös kuralla ja Espanja on myös ahdingossa. Portugalin pelastamisen EU voisi vielä kestää, mutta väkiluvultaan  suuren Espanjan ajautuminen kurimukseen ajaisi EU-laivan jo haaksirikkoon.

Haluanko olla suomalaisena veronamaksajana kustantamassa toisen maan kansalaisten velkoja, jotka ovat eläneet kuin pellossa yhteiskunnan normeista väittämättä? Vaikka kuinka ajattelisin noita tuuheaviiksisiä ystävällisiä kreikkalaispappoja lomareissuillani, niin vastaukseni on kyllä aika selvä. Eli niin on maattava kuin petaa eli en halua osallistua muiden holtittomasta elämäntavasta johtuvien velkojen maksuun. Ehdottomasti en. Oravanpyörästä on hypättävä pois, jos Portugali ja Espanja seuraavat Kreikan esimerkkiä, on liian myöhäistä.

Nyt on jo korkea aika suomalaisten lopettaa sinisilmäinen EU:n mallioppilaana oleminen. Ketä hyödyttää noudattaa jokaista ”pulunkakkadirektiiviä” kirjaimellisesti. Ei niitä direktiivejä kaikkialla noudateta, täytyy olla aika naivi mikäli niin uskoo.

”Missä EU- siellä ongelma” – nyt sanonta alkaa olla totta ja valitettavasti kalliilla tavalla. Orastava talouskasvu on nyt todella vaarassa. Huolestuttavinta asiassa on itse kreikkalaisten suhtautuminen talouden kiristyviin vaatimuksiin. Vaatimuksista on seurauksena ollut lakkoja ja lisää lakkoja – ei hyvältä näytä. Retsinan entisestään karvaan pihkainen maku on muuttunut juomakelvottoman kitkeräksi.Tällaisia ajatuksia tänään mietteleepi Marianne.

 

 

 

 

2 kommenttia artikkeliin “Ouzosta ei enää hilpeää nousuhumalaa – vain ankara ja kallis krapula”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Terve Marianne!
  Jos lainataan rahaa Kreikalle, se on kehitysapua, eli ei ole tarkoituskaan periä velkaa takaisin.
  Mitähän jos kerrankin annetaan markkinavoimien jyllätä ja päästää Kreikka konkurssiin. Tietenkin mukana menee jokunen eurooppalainen pankki, mutta sehän kielii johdon heikosta ammattitaidosta.
  Pitkässä juoksussa EU hajoaa tai ainakin jakaantuu kahtia: etelään ja pohjoiseen. Neuvostoliitto eli 70 vuotta. Nyky-EU ei kestä millään niin kauan.
  Hauskaa Vappua t. Hessu K.

 2. Tervehdys Heikki.Taitaa Eu todellakin olla jo vetämässä viimeisiään. Olihan koko ajatus yhteisestä perustuslaista absurdi. Euroopassa on niin eriarvoisia maita, katsotaan sitten vaurautta tai väkilukua. Onneksi Turkkia ei ehditty liittää Eu:hun, siitä se vasta soppa olisi syntynyt.
  Ymmärrän toisaalta haaveen yhtenäisestä Euroopasta, mutta valtasuhteiden ollessa se mikä nyt on, ei tasa-arvo maiden kesken toteudu.Toiset ovat maksajia (Suomi kuuluu maksajiin)ja toiset ottajia. Lakien noudattamisessa ollaan samoilla linjoilla, toiset noudattavat niitä(kuvittelevat jonkun sitä arvostavan) ja toiset nauravat ”tyhmille” partaansa.
  Kyllä lähtökohtana tällaiselle liitovaltiolle on se , että kaikille laki on sama ja sen noudattamatta jättäminen rangaistava teko. Kuinka sitten rankaiset kokonaista maata? Erottamalla sen liitosta? Mitä hyötyä siitä olisi? Ei mitään, koska sehän nakertaisi koko liiton, niin paljon on sellaisia maita jotka pelaavat vain omaan pussiinsa. Tällainen on ihmisluonto, ei sitä yksi Eu muuta, kuten olemme jo nähneetkin. Eu tulee hajoamaan kuten totesit on vain enää ajankysymys milloin. Vapun jatkoja Marianne

Jätä kommentti

css.php