Juhannus on meillä herttainen

Kesän kohokohta, jota odotellaan melkein yhtä paljon kuin joulua. Jokainen toivoo aurinkoa ja pilvetöntä kesäpäivää ja suloisen lämpöistä kesäyötä. Saunotaan, grillataan ja kuunnellaan kaihoisaa musiikkia, joka kutsuu tanssiin. Kylän ihmiset ja kesävieraat kerääntyvät kokon ympärille ja hanuri soi. Kun tanssit on tanssittu, katseltu laineen liplatusta ja soudeltu aamunnousuun, voimme vielä nauttia juhannuspäivän rauhasta, yhdessä mummojen ja vaarien, sisarusten ja serkkujen kanssa.

Edellä kuvattua juhannusta vietettiin vielä lapsuudessani, mitä nyt naapurin ukko välillä örisi juttujaan, pienessä hiprakassa. Naapurikylän nuoret tulivat haastamaan riitaa, josta aina selvittiin pienellä nyrkkien heristämisellä. Kaikki oli kuitenkin, ah, niin viatonta. Eikä tuosta ole kuin puolivuosikymmentä.

Tämän päivän juhannus on monelle, vain pidennetty viikonloppu, jolloin ajetaan kilpaa mökeille. Hyvin on asiat, jos ei yhtään kolaria näy tai satu matkanvarrella. Grillissä paistuu fileet, jotka on marinoita lehtireseptien ohjeiden mukaisesti. Muutama makkarakin on ostettu, jotta vaalittaisiin perinnettä.  Alkossakin on tietysti käyty. On ostettu snapsia, kaljaa ja viiniä, jotta juomat eivät varmasti lopu kesken. Saunaa lämmittäessä, puolikoria kaljaa menee ihan huomaamatta lämmittäjän kurkusta alas. Pitäähän sitä päästä relaamaan raskaan työviikon jälkeen. Pihassa vaimo valmistelee grillin kuntoon ja kattaa pöytää, lapset on viety mummolaan, jotta voidaan rauhassa kestitä kavereita(toivottavasti nekin ovat ymmärtäneet viedä kakaransa jonnekin hoitoon, etteivät tule pilaamaan kunnon juhannusta) Sitten vain odottelemaan vieraiden tuloa. Eiväthän ne vieraat sukua ole, liiketuttavia, niitä kun kestitään voi vaikka olla hyödyksi myöhemmin. Vaimolle maistuu kylmä valkoviini, kylläpä se onkin hyvää, ajattelee hän, ja ottaa kolmannen lasillisen. Näin se päivä sujuu nopsasti vieraita odotellessa.Tarinan lopun voi kukin päättää oman kokemuksensa tai mielikuvituksensa mukaisesti.

Mikä siis oli tarinan kertomisen syy? Eipä juuri mikään. Juhannus toi vain mieleeni kuvia entisestä ja kertomuksia nykyisestä, mitäpä sitä muuta syytä tarvitsisi. Maailma on muuttunut ja me sen mukana. Toivotan teille kaikille kuitenkin hyvää oman näköistänne juhannusta. Relataan kaikki omalla tavallamme ja yritetään muistaa, ettei perille pääse kaahaamalla ja vesilläkin selvinpäin, ettei käy kuin entisen formulakuskin. Elämä on lyhyt, turha jouduttaa sen loppumista. Ja taas kerran, vanhuksen pääsy mökille mukananne voi olla hänen kesänsä paras kokemus ja ei nyt kuitenkaan sysätä niitä lapsia sinne mummolaan, vaan ollaan sukupolvet yhdessä kun se on vielä mahdollista.  

Jätä kommentti

css.php