Niin metsä vastaa kuin sille huutaa

Mielen sairauksien hoito tehottominta Suomessa.   Helsingin Sanomien artikkelista 20.12.2009 todetaan, että mielen sairauksia hoidetaan Suomessa heikommin kuin monia muita sairauksia. Tämä selviää läntisten teollisuusmaiden OECD-järjestön vertailusta. Suomi pärjää hyvin monessa kohdassa, mutta ei mielenterveydessä. Sairastuneille se tietää riittämätöntä hoitoa ja kaikille muille rahanmenoa.

Meidän ei tarvitse hakea kaukaa selviä todisteita mielenhäiriöiden vaikutuksista joka päiväiseen elämäämme. Mitä muuta koulusurmat, Sellon ampumatapaus tai vanhan pariskunnan yhteinen kuolema tai  yksittäiset surmatyöt vaimon, miehen, lapsien tai vanhempien surmaaminen voisi olla. Eivät ne useinkaan ole paatuneiden rikollisten tekemiä, vaan syynä on mielentasapainon järkkyminen. Ennalta ehkäisevä työ massennuksen parantamiseksi on aivan liian heikoilla kantimilla. Myös se on tärkeää, että jos huomaa jonkun elävän selkeästi hallusinaatioissa, tulisi selkeämmin tietää kehen otetaan yhteyttä, jotta henkilö voi saada apua ilman, että joutuu itse ikävään välikäteen. Toisen mielenhäiriöihin puuttuminen tällä hetkellä on vaikeaa ja jopa mahdotonta, koska ei haluta häiriintyneelle eikä itsellekään vaikeuksia vaan nimenomaan apua. Tässä olisi paljon korjattavaa. Pitäisi olla jokin ammattiryhmä jolle voisi soittaa ja sanoa, että epäilen ystävälläni olevan esim. itsetuhoisia ajatuksia tai, että pelkään hänen hoitavan itseään huonosti ei syö tms. Tällöin ryhmä laittaisi kyseisen henkilön vaikka parin kuukauden seurantaan. Ottaisi yhteyttä omaisiin ja keskustelisi useaan otteeseen henkilön itsensä kanssa. Sitten ryhmä yhdessä omaisten kanssa pättäisi miten asiassa jatketaan. Pakkohoitoa ei Suomessa kait anneta, mutta ehkä pitäisi ajatella asiaa niin. että mielenterveyspotilas pääsisi hoitoon eikä häntä niinkään pakotettaisi. Vanhusten kohdalla, heidän olojaan kohentamalla päästäisiin jo aika pitkälle masennuksen hoidossa. Ihminen, jolla on hyvä olla ei yleensä masennu. Mutta esim. omaishoitaja saattaa masentua kun ei saa tukea, vanhus joka on kaiket päivät yksin, voi masentua.  Nämä ainakin ovat sellaisia ryhmiä joihin voimme suoraa vaikuttaa, pitämällä heistä parempaa huolta.

Mielen sairauksien hyvä hoito näkyy nopeasti alenevissa itsemurha tilastoissa ja turhia pahoinpitelyitäkin saisimme varmasti näin vähennettyä. Ajoissa mielenterveys ongelmiin puuttumalla vältämme ikävät ja kalliit seuraukset. Niin metsä vastaa…

Jätä kommentti

css.php